Apakah Ubuntu

Assalamu’laikum

Ape yg saya ingin berkogsi disini adalah tentang OS linux : Ubuntu.

Sekadar untuk kite sama-sama belajar.

GAPO GAK UBUNTU TU…?


Ubuntu adalah operating system yg berasaskan linux.kegunaannya sikit sebanyak menyerupai windows microsoft..jika anda selalu menggunakan windows dlm komputer korang..begitulah juga ubuntu..berfungsi sebagaimana windows berfungsi.

OOO GITU..PASTU APE YG LEBIHNYE UBUNTU NI..

Haa…yg ni nk cite nih..

  1. Ubuntu ni adalah percuma. Tidak seperti windows. Kena beli yangg original baru boleh dapat full update. Kalu setakat guna pirate windows tu, free jugak, tapi system tidak boleh diupdate.

  2. Jika anda sudah bosan dgn kedegilan dan kebanjiran virus komputer nih,atau anda rasa bersalah menggunakan windows versi pirate dan boleh menyebabkan tidak berkat..hahahaha..anda adalah org paling layak bertukar dari windows ke ubuntu.

  3. Ubuntu adalah satu sistem yg membolehkan menggunakan tanpa batasan.aku pun xpaham point no 3 ni..game pun xleh nak main.bagi saya skrg ni ubuntu masih belum support gameĀ  kecuali hanya sebahagian kecil game je yg boleh main..itupun bukan secara lansung melalui ubuntu, tetapi mesti menggunakan software lain utk support. Hanya masa yg menentukan. Moga-moga ada solution utk point no 3 ni di masa hadapan..hehe

So kat sini saya letakkan sedikit sebanyak kelebihan ubuntu nih:

  • tidak mempunya virus yg mampu menembusi sistemnye

  • percuma dan bebas

  • senang disesuaikan dengan kehendak pengguna

  • komuniti yang besar

  • efek grafik yang jauh meninggalkan vista dan mac osx

  • kebebasan dalam penggunaan

  • berasaskan sumber terbuka

  • kerap diupdate (6 bulan sekali untuk versi baru)

  • dilengkapi dengan perisian bebas dan hampir 20,000 pakej dalam APT

  • hanya memerlukan 256MB RAM dengan Pentium 3 sebagai kebolehan minima komputer

  • desktop yang fleksible

So.. post yg akan datang saya akan berkogsi cara-cara untuk memasangkan ubuntu ni kedalam komputer ataupun laptop.

2 responses to this post.

  1. Posted by AloNg CaPR on October 27, 2009 at 8:33 am

    Assalamualaikum. Terima kasih atas perkongsian baguih ni.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: