CARA UNTUK SHRINK HARDDRIVE WINDOWS VISTA

Assalamu’laikum.

Post kali ini saya ingin berkongsi tentang cara-cara untuk resize dan shrink harddrive windows vista sebelum saya sambung ke bahagian cara-cara install ubuntu bhg-2. Ini kerana tajuk kali ini sangat penting untuk mendapat space yang sepatutnya bagi menyambung dan melancarkan proses install ubuntu ke step yang seterusnya.

CARA RESIZE WINDOWS VISTA PARTITION

Tidak dapat dinafikan, untuk resize windows vista partition tidak semudah yg difikirkan. Jadi, ketika saya mula-mula untuk menginstall ubuntu, saya mengalami masalah yang sama dan menyebabkan saya terpaksa belajar. Sukanya untuk saya berkongsi setiap yang saya alami dengan kawan yang berminat. Saya tidak akan menulis ape yang saya tak tahu, sehingga saya mencuba terlebih dahulu.

Cara-Cara Untuk Menshrinkkan Windows Vista Partition

1.) Disable hibernation

Untuk disable hibernation, buka satu command prompt sebagai administrator dan masukkan key berikut :

powercfg -h off

cmd-hibernate-off

Sebelum tu, pastikan anda membuka command prompt as administrator. Caranya right klik atas command prompt, dan pilih open as administrator. Ada lagi cara-cara yang lain, tapi saya rasa cara ini yang paling mudah.

2.) Disable system restore

Right klik atas My Computer icon dan klik Properties. Klik System Protection tab  dan uncheck drive yang anda mahu untuk disable  hibernation, dan confirm pilihan anda.

systemprotection-restore-off

3.) Disable the pagefile

Caranya, masih lagi pada system properties dialogue,pergi ke adavance TAB dan klik pada Performance button. Pada page advance, ada bahagian virtual memory, pilik change dan pilh No Paging File, seperti gamabr di bawah ini.

pagingfile-disable

4.) Disable the kernel memory dump

Sekali lagi, kembali ke Advanced System Settings dialogue dan pergi ke advanced TAB dan klik setting button pada bahagian Startup and Recovery. Bawah  System Failure, tukar the drop-down menu kepada none.

disable-kernel-memory-dump

5.) Clean Your Disk

Kemudian, run the disk clean up wizard dan pastikan delete all of your previous restore points and hibernation files.

restore-point

6.) Download dan install the 30 hari trial Perfect Disk 10 Profersional

Software ini saya gunakan untuk menyempurnakan proses defragmentation dan dapat siapkan dengan berjaya. Walaupun banyak lagi software lain yang advance untuk proses defragment dan partition tool, tapi saya tidak dapat menrekomenkan sehinggalah saya terlebih dahulu guna. Seperti yang saya bagi sebelum ini, saya hanya akan tulis apa yang saya tahu dan penah cuba. Anda boleh mendonwload perfectdisk 10 di  free trial for the professional version.

7.) Mulakan defragment proses

Pada page perfectdisk 10, pilih partition mana nak di defragment dan run a SMARTPlacement defragmentation. Kemuadian anda boleh mulakan proses defragment by “START” – proses defragment akan memakan sedikit masa, so bersabarla..hehe..

smartplacement-defrag-500x358

8.) Sudah hampir siap

Akhir sekali lakukan consolidate free space defrag. Ini akan melanjutkan maximum free space anda dan seteruskan menyempurnakan proses defragment tadi.

consolidate-free-space

Apabila semua proses tadi telah siap, anda akan dapati result sedikit sebanyak seperti di bawah ini:

finished

9.) Shrink your volume

Sekarang anda sudah pun bersedia untuk proses terakhir, iaitu shrink your volume, so klik “manage” selepas right klik pada icon my computer:

manage1

10.) Manage your harddisk

Pada computer management dialogue, double klik pada “Disk Management” dan right klik pada mana2 disk yang nak dishrinkkan, sebagai contohnya shrink drive C: dan mulakan proses shrinking. Apabila sudah siap, anda akan dapati, unallocated space seperti dibawah ini :

final

Akhirnya semua sudah siap, perlu diingatkan di sini, anda mesti menukar kembali setting yang anda tukar di awal proses tadi. So, selamat berjaya..

2 responses to this post.

  1. Posted by dinsidek on October 24, 2009 at 12:10 am

    owh..kagum2..hehe..

    Reply

  2. tenkiu din..aku pun sesaja je..nk tolong sek2 ning, sambil aku buleh belajar etek..hehe..doakan aku din..nk pekso dekat doh..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: