Apa Yang Saya Lakukan Selepas Menginstall Ubuntu?

Update Ubuntu Database system

Apabila saya selesai menginstall ubuntu ke dalam harddrive, antara perkara-perkara utama yang saya lakukan adalah:

1.) Saya akan memeriksa sistem internet berfungsi dengan baik. Ini kerana untuk menginstall application, anda memerlukan internet  berfungsi untuk tidak membantutkan sebarang proses memasang software dan memuat turun database yang terbaru.

Caranya, saya akan memeriksa ping.

Applications > terminal > dan tulis ping yahoo.com

ataupun saya terus buka firefox dan masuk ke mana-mana web.

2.) Kemudian saya akan pergi ke System > Administration > Software Source >

masukkan password anda,

pada TAB ubuntu software, di bahagian download from > other > pilih select best server.

Kemudian system akan mencari server yang terbaik bagi proses memuat turun data.

3.) Saya akan mengupdate database terkini jika ada, caranya:

System > Update Manager > masukan password jika diminta dan update semua database seperti gambar dibawah ini:

18

Menunjukkan software yang perlu di muat turun.

19

Masukkan pasword anda.

20

Proses muat turun dimulakan, dan ia mungkin mengambil masa yang agak lama, lebih kurang 30 minit hingga 40 minit. Be petient

21

 

22

Proses muat turun selesai, semua database up to date.

23

Apabila selesai, anda sudah bersedia untuk langkah seterusnya;

1) Memuat turun application yang sepatutnya untuk ubuntu.

2.) Mencari driver-driver untuk video graphic card anda, radeon atau nvidia atau sebagainya.

Sampai sini dulu. Post akan datang saya akan berkongsi cara-cara menyelesaikan 2 langkah di atas.

 

7 responses to this post.

  1. Assalamualaikum.
    Yie nak tanya se..ubuntu ni leh pakai x kalau dah pakai window? atau kena buang window?

    Reply

  2. pakai dual boot..kawe guna ubuntu sebagai main OS..windows juat wat2 main game

    Reply

    • Posted by Qimie on December 23, 2009 at 10:35 pm

      kawe nak tanye..kalu kita guna 2 OS/dual boot..driver sedia ada blh guna lagi ke(driver dlm windows)?ke kena cari driver untuk ubuntu?kalu kena cari…nak cari macam mane tu??

      Reply

  3. kalu abe nk guna, tuggu 2 atau 3 hari lagi..sbb versi baru akan kuar..9.10..yang sekarang ni 9.04

    Reply

  4. em..takut xjelas..abe ada 2 pilihan, samaada nk buang windows terus, atau nk guna 2 OS/dual boot :
    1.windows
    2.ubuntu
    -andai buat 2 OS/dualboot, windows yang sedia ada masih boleh guna, dan ada software ubuntu yang boleh membantu sofware windows digunakan di dalam ubuntu.tapi mungkin performanace drop. software tu nama WINE..nnt ada masa ana cuba wat review ttg WINE
    -kalu nk buang windows terus, kita akan install mcm biasala..format partition windows yg sedia ada..

    -tapi pilihan terbaik saya rasa buat 2 OS/dual boot, install windows( xp=10-15 gig / vista dan windows 7 = 30-50 gig) utk satu partition cnthnya C;
    dan ubuntu( rekomen 25-30 gig) di partition lain cthnya D: ..sbb ubuntu terkadang xleh support smua software..lagipun kita dah berkurun guna windows, ada sesetengah software tu kite masih nak guna.
    -kalu ana, mcm software utk tgk bola online, mcm sopcasf, TVU, dan sebagainya, ubuntu hnya support sopcast je..yang lain belum ada lagik.
    -satu lagi masalah besar adalah game la.. xada lagi game yang betol2 support ubuntu

    Reply

  5. Posted by Qimie on December 23, 2009 at 10:35 pm

    kawe nak tanye..kalu kita guna 2 OS/dual boot..driver sedia ada blh guna lagi ke(driver dlm windows)?ke kena cari driver untuk ubuntu?kalu kena cari…nak cari macam mane tu??

    Reply

    • haha.. ntah brapa lama aku xbalas comment ni.. yang paling penting skali adalah driver utk graphic card..kalu kita jumpa driver card, so xada masalah la.. yg lain tu..smua dah di sediakan..cuma install software je la.. utk cari driver tu, cuba google je. insyAllah ade.. xD
      ataupun pergi je ke website ati atau nvidia..n download kat sama..
      selamat mecuba

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: