Cara-cara menginstall ATi Graphic Driver

Assalamu’laikum.

Sejak akhir-akhir ni tidak ada peluang untuk update blog. Sedikit sibuk, musim kuliah dah semakin rancak, di tambah pula pasukan sokongan aku, LiverpoolFC asyik kalah, sedikit sebanyak melunturkan semangat aku..isk isk isk..

Kali ni saya nak berkongsi tentang cara menginstall Graphic driver untuk ubuntu. Komputer saya menggunakan ATI graphic driver. Jadi saya akan berkongsi pengalaman tersebut. Berbagai-bagai  cara telah saya guna untuk menginstall graphic driver ni, hinggalah saya terjumpa cara yang betul memuaskan hati.

1. Pengalaman pertama adalah saya install mengikut panduan yang terdapat dalam youtube. Caranya adalah System > Adminitration > Hardware Driver

screenshot-hardware-drivers

Kemudian saya active graphic driver tersebut. Tapi cara ini tak memuaskan hati saya, tidak memberi kesan yang maximun.

2. Saya jugak pernah guna cara menginstall parkage envy. Guide boleh lihat di sini .

Cara ini juga tidak mendatangkan kesan yang memuaskan.

3. Cara yang ketiga ini bagi saya adalah cara yang paling betul dan sempurna untuk mengistall graphic driver ATi. Jadi saya akan berkongsi STEP by STEP.

Langkah 1.

Mula-mula sekali, anda hendaklah memuat turun ATi driver package yang terkini. Untuk tujuan ini saya akan memuat turun Ati Radeon 48xx series.

radeon_hd3xxxdan klik button GO, dan mulakan memuat turun data-data driver tersebut.

Langkah 2 : Install Ati Package

Biasanya, fail yang telah dimuat turun akan disimpan di bahagian desktop. Jadi buka terminal dan browser ke desktop anda:

cd Desktop 

install package tersebut menggunakan root user:

sudo sh ./ati-driver-installer-9-5-x86.x86_64.run

ati_terminal_command

Secara automatik akan mengesan X version dan buka wizard dan kilik continue:.

ati_step1Agree with te licence :

ati_agreePilih Automatik mode dan continue :

ati_step3Proses install memakan sedikit masa, so be patient:

ati_step4

……

ati_step5

Langkah 4 : Config the ATi

Buka terminal dan taip :

sudo /usr/bin/aticonfig –initial -f

Sekarang reboot komputer anda.

Langkah 4 : Configure Ati Driver

Selepas selesai install driver Ati, anda akan dapati Ati catalyst control center dan Ati catalyst control center (super-user). So, sekarang anda boleh setting Ati anda sebagaimana anda lakukan di windows.

screenshot-catalyst-control-center

Selamat mencuba..

2 responses to this post.

  1. Posted by AloNg CaPR on November 4, 2009 at 10:02 am

    Assalamualaikum Akhi Akhari. Nak komen pasal ni sebab pakai laptop. Anyway tq berkongsi sesuatu yang baik untuk orang lain. Pasal Liverpool nampak berat sangat le ni. Semenjak Gerrard tak leh main aritu sampai skrg The Reds kena kerja keras untuk menang. Nasib baik The Gunners ganaz le ni..hehe

    Reply

  2. keh2.. terok tol liverpool lening..geram siot..
    sbg penyokong liverpool..kalah or menang..kena still support..
    tekannyo raso..hehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: