Cara Menginstall Program Bagi Ubuntu

Assalamu’laikum.

Sudah lama saya tidak update blog. Ini kerana beberapa kesulitan yang tak dapat di elakkan.

Post kali ini saya ingin menyambung projek ubuntu ini. Cara-cara untuk mengintall application yang sepatutnya kedalam ubuntu. Seperti codec untuk video dan macam-mcam lagi.

1. Periksa program-program yang telah sedia ada dalam inventory anda:

24

Sekarang di bawah ini adalah di antara program yang anda perlukan untuk di install kedalam system ubuntu ada. Bagi yang bertanda [x] adalah program yang telah sedia ada dalam ubuntu anda, dan yang bertanda [  ] bermaksud program yang perlu anda install.

Graphics:
[x] The GIMP
[x] F-Spot
[ ] Picasa

Internet:
[x] Firefox
[ ] Opera
[ ] Flash Player
[ ] FileZilla
[ ] Thunderbird
[x] Evolution
[ ] aMule
[x] Transmission BitTorrent Client
[ ] Azureus/Vuze
[x] Pidgin
[ ] Skype
[ ] Google Earth
[ ] Xchat IRC

Office:
[x] OpenOffice Writer
[x] OpenOffice Calc
[ ] Adobe Reader
[ ] GnuCash
[ ] Scribus

Sound & Video:
[ ] Amarok
[ ] Audacity
[ ] Banshee
[ ] MPlayer
[x] Rhythmbox Music Player
[ ] gtkPod
[ ] XMMS
[ ] dvd::rip
[ ] Kino
[ ] Sound Juicer CD Extractor
[ ] VLC Media Player
[ ] Helix Player
[x] Totem
[ ] Xine
[x] Brasero
[ ] K3B
[ ] Multimedia-Codecs

Programming:
[ ] KompoZer
[ ] Bluefish
[ ] Quanta Plus

Other:
[ ] VirtualBox
[ ] TrueType fonts
[ ] Java
[x] Read/Write support for NTFS partitions

2.Configure Additional Repositories

Sesetengah package seperti adobe reader tidak sedia ada bagi standard ubuntu repositories. Jalan yang paling mudah untuk menggunakan progaram-program tersebut adalah dengan cara menambah ke dalam Medibuntu Repository.

Mula-mula sekali, buka terminal (Applications > Accessories > Terminal):

25Kemudian kita edit /etc/apt/sources.list…….

sudo gedit /etc/apt/sources.list

… dan enable the jaunty partner repository:

————————————————————————————————————————-

[...]
## Uncomment the following two lines to add software from Canonical's
## 'partner' repository.
## This software is not part of Ubuntu, but is offered by Canonical and the
## respective vendors as a service to Ubuntu users.
deb http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner
deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner
[...]

———————————————————————————————————————–

Kemudian save file tersebut.

Untuk enable medibuntu repository, ikut arahan seperti di bawah:

import repository: buka terminal kemudia type seperti dibawah ini..

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/jaunty.list –output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Import  gpg-key dan update your package-list:

sudo aptitude update && sudo aptitude install medibuntu-keyring && sudo aptitude update

kemudian run :

sudo update-apt-xapian-index

3. Install Software

Untuk install application, buka Synaptic Package Manager (System > Administration > Synaptic Package Manager):

26Taip password anda:

27Dalam synaptic package manager, anda boleh menginstall additional software. Anda boleh menggunakan Quick Search bagi memudahkan anda mencari package. Tanda mana-mana package yang anda mahu install. Seperti gambar di bawah ini :

28

29Di bawah ini saya sertakan di antara package yang anda perlu cari dan tanda. (* adalah wildcard; cth. gstreamer* bermaksud semua packages yang bermula dengan  gstreamer)::

  • amarok
  • flashplugin-nonfree
  • amule
  • audacity
  • azureus
  • banshee
  • bluefish
  • dvdrip
  • filezilla
  • msttcorefonts
  • gnucash
  • gstreamer*
  • gtkpod-aac
  • sun-java6* (except sun-java6-doc)
  • k3b
  • kino
  • mplayer
  • mozilla-mplayer
  • quanta
  • kompozer
  • scribus
  • vlc*
  • xchat-gnome
  • xmms2*
  • sound-juicer
  • helix-player
  • mozilla-helix-player
  • googleearth
  • acroread
  • mozilla-acroread
  • non-free-codecs
  • ubuntu-restricted-extras
  • libdvdcss2
  • xine-ui
  • xine-plugin
  • thunderbird
  • skype
  • virtualbox-ose

Selepas anda tanda package tersebut, klik apply untuk memulakan proses memuat turun:

bersambung ke bahagian 2:

5 responses to this post.

  1. Salam…sekadar nak berkongsi.

    Ubuntu yg latest version tak perlu guna ‘terminal’ dah utk install program/software. Guna jer button add/remove program.

    Contohnya macromedia flash…pilih jer dari list yg disediakan.

    Reply

    • w’salam..sory..lama xcheck..
      yela..makin mudah sekarang..tapi kalau yang dah disediakan pakage boleh la nak add remove..mcm driver utk wireless usb saya nih, xtahu nak buat macam ane..wireless usb ni guna chipset zd1211.. yg ni kalu ikut panduan guide masih lagi guna terminal.. sampai sekarang masih xjumpa penyelesaian..so xleh guna bactrack la..hehe

      Reply

  2. ooh..masalah usb tu dah selesai..hehe..saya pun xtau mana silap..sbb kali pertama saya letak usb,,mmg boleh guna..cuma bila type airmon-ng , xada driver yang keluar..bile xada driver..so xleh guna utk backtrack.. dekat dua ari saya peras otak n google2 dlm internet..akhir tersalah ikut satu guide sehingga terdelete NETWORK MANAGER. fuh frust betol rasa..
    akhirnya saya reinstall ubuntu..then letak balik usb tu..nasib baik kali ni dia detect smua..so kiranya dah selesai la..

    apa2pun thx..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: