Backtrack~

Assalamu’laikum

Exam sudah seminggu berlalu. So sekkrang tengah seronok bercuti, dan dua tiga hari saya betul-betul tertarik dengan satu software ni, BACKTRACK. Sekarang dalam proses belajar. So sape-sape yang penah guna dan ada pengalaman backtrack ni, boleh la kongsi. hehe

Emm.. Kenapa saya betul-betul tertarik dengan backtrack ni. Salah satunya dia adalah untuk mengcrack WEP wireless.. Ni yang seronok ni, so saya nak kongsi serba sedikit tentang backtrack nih, kalu ade yang berminat boleh la cuba ^^.

Backtrack Salah satu distro linux yang merupakan turunan dari slackware yang mana merupakan merger dari whax dan auditor security collection. Backtrack dua dikeluar pada  6 mac 2007 yang memasukkan lebih dari 300 tool security sedangkan versi beta 3 dari backtrack dikeluar pada tanggal 14 desember 2007 yang pada keluaran ketiga ini lebih difokuskan untuk support hardware. Sedangkan versi backtrack 3 dikeluar pada 19 jun 2008 pada backtrack versi 3 ini memasukkan saint dan maltego sedangkan nessus tidak dimasukkan serta tetap memakai kernel versi 2.6.21.5. pada BackTrack 4 Final sekarang ini menawarkan kernel linux terbaru iaitu kernel 2.6.30.4 .Dilengkapi juga dengan patch untuk wireless driver untuk menanggulangi serangan wireless injection (wireless injection attacks) Daftar isi

Sejarah backtrack

Backtrack dibuat oleh Mati Aharoni yang merupakan konsultan security dari Israel dan max mosser jadi merupakan kolaborasi komunitas, backtrack sendiri merupakan merger dari whax yang mana whax ini adalah salah satu distro linux yang digunakan untuk test keamanan yang asal dari whax sendiri dari knoppix. Ketika knoppix mencapai versi 3.0 maka dinamakan dengan whax. Dengan whax kita bisa melakukan test securtity dari berbagai jaringan dimana saja . Max mosser merupakan auditor security collection yang menghususkan dirinya untuk melakukan penetrasi keamanan di linux, gabungan dari auditor dan whax ini sendiri menghasilakan 300 tool yang digunakan untuk testing security jaringan. Auditor security collection juga terdapat pada knoppix.

Fitur Backtrack

Fitur dari backtrack : Diantara beberapa tool yang terdapat dalam backtrack : • Metasploit integration • RFMON wireless drivers • Kismet • AutoScan-Network – AutoScan-Network is a network discovering and managing application • Nmap • Ettercap • Wireshark (formerly known as Ethereal)

• Enumeration • Exploit Archives • Scanners • Password Attacks • Fuzzers • Spoofing • Sniffers • Tunneling • Wireless Tools • Bluetooth • Cisco Tools • Database Tools • Forensic Tools • BackTrack Services • Reversing • Misc Tapi disamping tool jaringan backtrack memasukkan mozilla, pidgin, k3b, xmms dll.
Release Backtrack Release dari backtrack : 26 – 5 – 2006 release backtrack pertama kali yang merupakan versi non beta 1.0 13 – 10 – 2006 backtrack versi 2 beta pertama untuk publik di release 19 – 11 – 2006 backtrack versi 2 beta kedua untuk publik di release 06 – 03 – 2007 backtrack versi 2 final direlease 17 – 12 – 2007 backtrack versi 3 beta pertama direlease 19 – 03 – 2008 backtrack versi 3 final direlease 11 – 01 – 2010 backtrack versi 4 final direlease

2 responses to this post.

  1. Salam akhi, enta boleh juga try aircrack..linux ada,windows pn ada..

    Reply

    • ha ah..masalah crack wep dah selesai..xsusah pun ..cuma yg wpa secure ni..xtau nak buat..rasa xsusah jugak..tapi ntahla..xleh nak handshake..kalu dapat no handshake tu..boleh la selesaikan wpa..
      hehe..xjumpa lagi sesapa yang penah ade exp ttg wpa nih..

      apapun..thx akhi

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: