Archive for the ‘Bola’ Category

Liverpool Vs Lyon

Anda tahu, Apakah sebab kekalahan jepun pada perang dunia kedua? Antara  sebab yang mempercepatkan kekalahan Jepun adalah penggunaan taktik Divine Wind atau dalam bahasa Jepunnya Kamikaze.

Taktik yang diharap akan mengalahkan US itu sebenarnya mempercepatkan kekalahan Jepun. Ini kerana pihak US jadi takut hendak menyerang pulau besar Jepun kerana menjangkakan serangan Kamikaze yang lebih dahsyat. Jadi, kerana takut mereka terus gunakan bom atom. Lepas guna bom atom, terus Jepun kalah.

Jadi apa kaitannya dengan posting hari ini? Tak ada kaitan. Itu cuma nak kasi panjang entri ni saja.

Tentang perlawanan Liverpool vs Lyon, tidak banyak yang mampu saya komen. Kekalahan yang keenam dari tujuh perlawanan, membuktikan liverpool mempunyai krisis yang sangat teruk. Selepas Xabi Alonso berhijrah ke Real Madrid, kawasan tengah liverpool terlalu lemah. Walaupun Alberto Aquilani dibeli untuk menggantikan kekosongan Alonso, tetapi pemain itu masih lagi bergelut dengan kecederaan.

prop091103-19-liverpool_training

Menurut boss liverpool, Rafael Benitez, perlawanan itu adalah penentuan masa depannya di Anfield. Andai kekalahan yang mampu  mereka perolehi, mungkin Rafa terpaksa meninggalkan EPL lebih awal. Saya sebagai peminat liverpool, masih lagi menaruh harapan dan kepercayaan kepada Benitez.

Perlawanan malam ini adalah sangat penting buat liverpool.Dengan status juara Eropah lima kali, Liverpool bakal berdepan penyingkiran awal dari Liga Juara-Juara andai gagal mengatasi masalah kecederaan untuk menundukkan Lyon di Perancis, malam ini. Liverpool tidak boleh kalah lagi dalam baki tiga saingan Kumpulan E. Mengusutkan lagi keadaan, skuad Reds itu akan berkunjung ke Lyon pada ketika dua tonggak penting, Steven Gerrard dan Fernando Torres bergelut dengan masalah kecergasan.

prop091103-10-liverpool_training

Bagi saya, dan juga peminat liverpool yang lain, diharapkan perlawanan malam ini dapat menunjukkan permainan yang menarik, semangat setiakawan dan berpasukan yang kuat. Dengan slogan “you’ll never walk alone” semoga mampu menaikkan semangat, dan seterusnya membuahkan kemenangan buat peminat dan juga pasukan.

Selamat menonton.

prop091103-20-liverpool_training

Diharapkan Alberto Aquilani dapat diturunkan pada perlawanan tersebut.

LiverPool VS Man United

Assalamu’laikum.

Hari ini hari ahad. Merupakan titik tolak pasukan sokongan aku Liverpool Vs Manchester United. 1Musuh tradisi yang berabad lamanya. Dengan berpegang kepada slogan ” you’ll never walk alone” aku mengharapkan liverpool dapat beraksi di tahap prestasi yang sebenar. Setelah berhempas pulas dan prestasi yang membimbangkan, kecederaan pemain utama, owner yang kedekut tahap kambing, menyebabkan Liverpool terus lesu.

2 Kekalahan ke empat berturut-turut, sudah cukup untuk memecahkan rekod buruk yang memalukan sepanjang 20 tahun. Aku sebagai peminat Liverpool menggesa pemain-pemain dapat menumpukan perhatian penuh kepada perlawanan hari ini, jangan menyibukkan diri dengan blog-blog atau politik. Hanya perlu memikirkan strategi untuk meningkatkan prestasi dan seterusnya mencatat kemenangan bergaya di kandang sendiri.

3 Kedua-dua musuh tradisi ini mempunya misi yang penting pada perlawanan petang ini.  Manchester Uniter semestinya ingin menggunakan peluang ini untuk mereka membalas dendam atas 2 kekalahan musim lepas. Dan bagi liverpool pula, sudah pasti ingin mencatat kemenangan bagi membuka peluang untuk merebut trophi EPL dan sekali gus ingin menutup mulut pengkritik.

Bagi mereka yang bukan supporter ataupun sekadar peminat bola, pastinya mengharap permainan yang berkualiti, profersional, disiplin berpasukan dan semangat setiakawan.

Kepada sesiapa yang ingin menonton pelawanan ini, tetapi tidak ada astro ( di mesia) , atau parabola(di mesir), atau anda malas ke kedai tea a.k.a syai, anda boleh tengok secara live melalui internet, dengan menggunakan beberapa software ini, sopcast, TvU, PPstream, dan yang seumpamanya. Link-link boleh di dapati di http://www.myp2p.eu.

Wassalam.

p/s:  pasukan Terengganu telah berjaya melangkah ke separuh akhir Liga Malaysia. hehe..pasukan ni aku minat gak ni.

Liverpool Football Club

hehe..

Malunya nk ngaku penyokong berani mati liverpoolFC ni..asyik kalah je. Tapi biasalah, sudah adat  dunia ni, adakalanya naik, adakalanye jatuh, tapi mengharapkan semoga pemain2 liverpool kembali beraksi di tahap prestasi sebenar. Saya ingin ceritakan serba sedikit tentang sejarah liverpoolFC

SEJARAH LIVERPOOL

Liverpool merupakan antara salah sebuah kelab paling bersejarah di eropah dan di England. Liverpool ditubuhkan pada 15 Mac, 1892 oleh John Houlding, pemilik padang Anfield. John Houlding memutuskan untuk menubuhkan pasukan bola sepaknya sendiri selepas bertelingkah mengenai kadar sewa dengan tuan punya kelab Everton F.C. yang sebelum itu menyewa padang Anfield daripada John Houlding. Dalam 1891 John Houlding, membeli tanah lapang bersebelahan Anfield dan mencadangkan menaikkan sewaan daripada £100 kepada £250 setahun. Ahli-ahli kelab Everton membantah dan meninggalkan Anfield dan berpindah ke Goodison Park.

liverpool fc team

Ditinggalkan dengan tanah kosong dan 3 orang pemain, John Houlding memutuskan untuk menubuhkan kelab bola sepaknya sendiri. Pada 15 Mac 1892, Liverpool F.C. ditubuhkan. . John McKenna dilantik menjadi Pengarah dan Pengurus Pasukan dan terus mengambil 13 orang pemain profesional dari Scotland untuk menyertai Liverpool.

Bersambung..hehe