Archive for the ‘Ubuntu’ Category

Backtrack~

Assalamu’laikum

Exam sudah seminggu berlalu. So sekkrang tengah seronok bercuti, dan dua tiga hari saya betul-betul tertarik dengan satu software ni, BACKTRACK. Sekarang dalam proses belajar. So sape-sape yang penah guna dan ada pengalaman backtrack ni, boleh la kongsi. hehe

Emm.. Kenapa saya betul-betul tertarik dengan backtrack ni. Salah satunya dia adalah untuk mengcrack WEP wireless.. Ni yang seronok ni, so saya nak kongsi serba sedikit tentang backtrack nih, kalu ade yang berminat boleh la cuba ^^.

Backtrack Salah satu distro linux yang merupakan turunan dari slackware yang mana merupakan merger dari whax dan auditor security collection. Backtrack dua dikeluar pada  6 mac 2007 yang memasukkan lebih dari 300 tool security sedangkan versi beta 3 dari backtrack dikeluar pada tanggal 14 desember 2007 yang pada keluaran ketiga ini lebih difokuskan untuk support hardware. Sedangkan versi backtrack 3 dikeluar pada 19 jun 2008 pada backtrack versi 3 ini memasukkan saint dan maltego sedangkan nessus tidak dimasukkan serta tetap memakai kernel versi 2.6.21.5. pada BackTrack 4 Final sekarang ini menawarkan kernel linux terbaru iaitu kernel 2.6.30.4 .Dilengkapi juga dengan patch untuk wireless driver untuk menanggulangi serangan wireless injection (wireless injection attacks) Daftar isi

Sejarah backtrack

Backtrack dibuat oleh Mati Aharoni yang merupakan konsultan security dari Israel dan max mosser jadi merupakan kolaborasi komunitas, backtrack sendiri merupakan merger dari whax yang mana whax ini adalah salah satu distro linux yang digunakan untuk test keamanan yang asal dari whax sendiri dari knoppix. Ketika knoppix mencapai versi 3.0 maka dinamakan dengan whax. Dengan whax kita bisa melakukan test securtity dari berbagai jaringan dimana saja . Max mosser merupakan auditor security collection yang menghususkan dirinya untuk melakukan penetrasi keamanan di linux, gabungan dari auditor dan whax ini sendiri menghasilakan 300 tool yang digunakan untuk testing security jaringan. Auditor security collection juga terdapat pada knoppix.

Fitur Backtrack

Fitur dari backtrack : Diantara beberapa tool yang terdapat dalam backtrack : • Metasploit integration • RFMON wireless drivers • Kismet • AutoScan-Network – AutoScan-Network is a network discovering and managing application • Nmap • Ettercap • Wireshark (formerly known as Ethereal)

• Enumeration • Exploit Archives • Scanners • Password Attacks • Fuzzers • Spoofing • Sniffers • Tunneling • Wireless Tools • Bluetooth • Cisco Tools • Database Tools • Forensic Tools • BackTrack Services • Reversing • Misc Tapi disamping tool jaringan backtrack memasukkan mozilla, pidgin, k3b, xmms dll.
Release Backtrack Release dari backtrack : 26 – 5 – 2006 release backtrack pertama kali yang merupakan versi non beta 1.0 13 – 10 – 2006 backtrack versi 2 beta pertama untuk publik di release 19 – 11 – 2006 backtrack versi 2 beta kedua untuk publik di release 06 – 03 – 2007 backtrack versi 2 final direlease 17 – 12 – 2007 backtrack versi 3 beta pertama direlease 19 – 03 – 2008 backtrack versi 3 final direlease 11 – 01 – 2010 backtrack versi 4 final direlease

Advertisements

Cara Menginstall Program Bagi Ubuntu

Assalamu’laikum.

Sudah lama saya tidak update blog. Ini kerana beberapa kesulitan yang tak dapat di elakkan.

Post kali ini saya ingin menyambung projek ubuntu ini. Cara-cara untuk mengintall application yang sepatutnya kedalam ubuntu. Seperti codec untuk video dan macam-mcam lagi.

1. Periksa program-program yang telah sedia ada dalam inventory anda:

24

Sekarang di bawah ini adalah di antara program yang anda perlukan untuk di install kedalam system ubuntu ada. Bagi yang bertanda [x] adalah program yang telah sedia ada dalam ubuntu anda, dan yang bertanda [  ] bermaksud program yang perlu anda install.

Graphics:
[x] The GIMP
[x] F-Spot
[ ] Picasa

Internet:
[x] Firefox
[ ] Opera
[ ] Flash Player
[ ] FileZilla
[ ] Thunderbird
[x] Evolution
[ ] aMule
[x] Transmission BitTorrent Client
[ ] Azureus/Vuze
[x] Pidgin
[ ] Skype
[ ] Google Earth
[ ] Xchat IRC

Office:
[x] OpenOffice Writer
[x] OpenOffice Calc
[ ] Adobe Reader
[ ] GnuCash
[ ] Scribus

Sound & Video:
[ ] Amarok
[ ] Audacity
[ ] Banshee
[ ] MPlayer
[x] Rhythmbox Music Player
[ ] gtkPod
[ ] XMMS
[ ] dvd::rip
[ ] Kino
[ ] Sound Juicer CD Extractor
[ ] VLC Media Player
[ ] Helix Player
[x] Totem
[ ] Xine
[x] Brasero
[ ] K3B
[ ] Multimedia-Codecs

Programming:
[ ] KompoZer
[ ] Bluefish
[ ] Quanta Plus

Other:
[ ] VirtualBox
[ ] TrueType fonts
[ ] Java
[x] Read/Write support for NTFS partitions

2.Configure Additional Repositories

Sesetengah package seperti adobe reader tidak sedia ada bagi standard ubuntu repositories. Jalan yang paling mudah untuk menggunakan progaram-program tersebut adalah dengan cara menambah ke dalam Medibuntu Repository.

Mula-mula sekali, buka terminal (Applications > Accessories > Terminal):

25Kemudian kita edit /etc/apt/sources.list…….

sudo gedit /etc/apt/sources.list

… dan enable the jaunty partner repository:

————————————————————————————————————————-

[...]
## Uncomment the following two lines to add software from Canonical's
## 'partner' repository.
## This software is not part of Ubuntu, but is offered by Canonical and the
## respective vendors as a service to Ubuntu users.
deb http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner
deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner
[...]

———————————————————————————————————————–

Kemudian save file tersebut.

Untuk enable medibuntu repository, ikut arahan seperti di bawah:

import repository: buka terminal kemudia type seperti dibawah ini..

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/jaunty.list –output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Import  gpg-key dan update your package-list:

sudo aptitude update && sudo aptitude install medibuntu-keyring && sudo aptitude update

kemudian run :

sudo update-apt-xapian-index

3. Install Software

Untuk install application, buka Synaptic Package Manager (System > Administration > Synaptic Package Manager):

26Taip password anda:

27Dalam synaptic package manager, anda boleh menginstall additional software. Anda boleh menggunakan Quick Search bagi memudahkan anda mencari package. Tanda mana-mana package yang anda mahu install. Seperti gambar di bawah ini :

28

29Di bawah ini saya sertakan di antara package yang anda perlu cari dan tanda. (* adalah wildcard; cth. gstreamer* bermaksud semua packages yang bermula dengan  gstreamer)::

  • amarok
  • flashplugin-nonfree
  • amule
  • audacity
  • azureus
  • banshee
  • bluefish
  • dvdrip
  • filezilla
  • msttcorefonts
  • gnucash
  • gstreamer*
  • gtkpod-aac
  • sun-java6* (except sun-java6-doc)
  • k3b
  • kino
  • mplayer
  • mozilla-mplayer
  • quanta
  • kompozer
  • scribus
  • vlc*
  • xchat-gnome
  • xmms2*
  • sound-juicer
  • helix-player
  • mozilla-helix-player
  • googleearth
  • acroread
  • mozilla-acroread
  • non-free-codecs
  • ubuntu-restricted-extras
  • libdvdcss2
  • xine-ui
  • xine-plugin
  • thunderbird
  • skype
  • virtualbox-ose

Selepas anda tanda package tersebut, klik apply untuk memulakan proses memuat turun:

bersambung ke bahagian 2:

Cara-cara menginstall ATi Graphic Driver

Assalamu’laikum.

Sejak akhir-akhir ni tidak ada peluang untuk update blog. Sedikit sibuk, musim kuliah dah semakin rancak, di tambah pula pasukan sokongan aku, LiverpoolFC asyik kalah, sedikit sebanyak melunturkan semangat aku..isk isk isk..

Kali ni saya nak berkongsi tentang cara menginstall Graphic driver untuk ubuntu. Komputer saya menggunakan ATI graphic driver. Jadi saya akan berkongsi pengalaman tersebut. Berbagai-bagai  cara telah saya guna untuk menginstall graphic driver ni, hinggalah saya terjumpa cara yang betul memuaskan hati.

1. Pengalaman pertama adalah saya install mengikut panduan yang terdapat dalam youtube. Caranya adalah System > Adminitration > Hardware Driver

screenshot-hardware-drivers

Kemudian saya active graphic driver tersebut. Tapi cara ini tak memuaskan hati saya, tidak memberi kesan yang maximun.

2. Saya jugak pernah guna cara menginstall parkage envy. Guide boleh lihat di sini .

Cara ini juga tidak mendatangkan kesan yang memuaskan.

3. Cara yang ketiga ini bagi saya adalah cara yang paling betul dan sempurna untuk mengistall graphic driver ATi. Jadi saya akan berkongsi STEP by STEP.

Langkah 1.

Mula-mula sekali, anda hendaklah memuat turun ATi driver package yang terkini. Untuk tujuan ini saya akan memuat turun Ati Radeon 48xx series.

radeon_hd3xxxdan klik button GO, dan mulakan memuat turun data-data driver tersebut.

Langkah 2 : Install Ati Package

Biasanya, fail yang telah dimuat turun akan disimpan di bahagian desktop. Jadi buka terminal dan browser ke desktop anda:

cd Desktop 

install package tersebut menggunakan root user:

sudo sh ./ati-driver-installer-9-5-x86.x86_64.run

ati_terminal_command

Secara automatik akan mengesan X version dan buka wizard dan kilik continue:.

ati_step1Agree with te licence :

ati_agreePilih Automatik mode dan continue :

ati_step3Proses install memakan sedikit masa, so be patient:

ati_step4

……

ati_step5

Langkah 4 : Config the ATi

Buka terminal dan taip :

sudo /usr/bin/aticonfig –initial -f

Sekarang reboot komputer anda.

Langkah 4 : Configure Ati Driver

Selepas selesai install driver Ati, anda akan dapati Ati catalyst control center dan Ati catalyst control center (super-user). So, sekarang anda boleh setting Ati anda sebagaimana anda lakukan di windows.

screenshot-catalyst-control-center

Selamat mencuba..

Apa Yang Saya Lakukan Selepas Menginstall Ubuntu?

Update Ubuntu Database system

Apabila saya selesai menginstall ubuntu ke dalam harddrive, antara perkara-perkara utama yang saya lakukan adalah:

1.) Saya akan memeriksa sistem internet berfungsi dengan baik. Ini kerana untuk menginstall application, anda memerlukan internet  berfungsi untuk tidak membantutkan sebarang proses memasang software dan memuat turun database yang terbaru.

Caranya, saya akan memeriksa ping.

Applications > terminal > dan tulis ping yahoo.com

ataupun saya terus buka firefox dan masuk ke mana-mana web.

2.) Kemudian saya akan pergi ke System > Administration > Software Source >

masukkan password anda,

pada TAB ubuntu software, di bahagian download from > other > pilih select best server.

Kemudian system akan mencari server yang terbaik bagi proses memuat turun data.

3.) Saya akan mengupdate database terkini jika ada, caranya:

System > Update Manager > masukan password jika diminta dan update semua database seperti gambar dibawah ini:

18

Menunjukkan software yang perlu di muat turun.

19

Masukkan pasword anda.

20

Proses muat turun dimulakan, dan ia mungkin mengambil masa yang agak lama, lebih kurang 30 minit hingga 40 minit. Be petient

21

 

22

Proses muat turun selesai, semua database up to date.

23

Apabila selesai, anda sudah bersedia untuk langkah seterusnya;

1) Memuat turun application yang sepatutnya untuk ubuntu.

2.) Mencari driver-driver untuk video graphic card anda, radeon atau nvidia atau sebagainya.

Sampai sini dulu. Post akan datang saya akan berkongsi cara-cara menyelesaikan 2 langkah di atas.

 

Cara-Cara Install Ubuntu BHG-2

Post kali ini adalah sambungan daripada posting yang lepas, cara-cara menginstall ubuntu bhg-1.

Install base System Ubuntu :

Install base system ubuntu sangat mudah, semudah A, B, C, ini kerana ubuntu installer tidaklah meletakkan banyak pilihan untuk dipilih, supaya memberi kemudahan kepada pengguna. Tapi bagi pengguna yang baru mengenali ubuntu, mungkin mengalami sedikit kesukaran.

1.) Selepas reboot komputer, akan keluar arahan untuk memilih bahasa, seperti di bawah :

bhg2-1

2. ) Pilih try ubuntu without any change to your computer untuk mulakan ubuntu live system :

bhg2-2

Kemudian sistem loading dan akan keluar dekstop ubuntu. ini adalah untuk memberi kemudahan kepada pengguna yang mahu mengenali ubuntu lebih dekat, bagaimana ubuntu beroperasi sebelum pengguna membuat pilihan samaada meneruskan full installation atau tidak.

3.) Double kilik pada install icon di dekstop untuk memulakan proses install ubuntu ke dalam harddrive :

bhg2-3

4.) Kemudian pilih bahasa :

bhg2-4

5.) Pilih zon waktu anda :

bhg2-5

6.) Tukar layout keyboard jika perlu, saya cadangkan guna yang suggestion option :

6

7.) Set up disk partition anda, bahagian ini mungkin menjadi sedikit masalah bagi pengguna baru, termasuklah saya di awal-awal dulu, apabila saya shrunk windows vista partition volume, saya tidak akan format new partition, saya akan memilih ” use the largest continuous free space”.

Dengan kata lain,

1. Bagi anda yang membuat resize partition atau shrink partition, pilih “use the largest continuous free space“.

2. Jika anda yang ingin format, reinstall dan anda pengguna advance,” specify the partition manually ” mungkin pilihan terbaik.

diskpartition4

8.) Pilih username dan password :

bhg2-8

9.) Migrate mana-mana file windows yang anda mahu :

migrate6

10.) Next skrin, memaparkan ringkasan setting ubuntu yang akan di install ke dalam harddrive, seperti dibawah ini :

install7

11.) Kemudian anda boleh memulakan proses install ubuntu ke dalam harddrive anda. Proses ini akan memakan sedikit masa, jadi anda bolehla pergi makan dulu sementara menunggu proses selesai.

bhg2-10

12.) Apabila sempurna, reboot komputer anda :

bhg2-11

Buang CD ubuntu dan tekan enter untuk meneruskan proses reboot komputer :

bhg2-12

13. ) System ubuntu yang baru sudah bersedia untuk digunakan. Masukkan username dan password anda:

bhg2-13

bhg2-14

15. ) Ini adalah dekstop ubuntu yang siap diinstall sepenuhnya.

bhg2-15 Posting akan datang saya akan berkongsi cara-cara menginstall apllication untuk ubuntu.

CARA UNTUK SHRINK HARDDRIVE WINDOWS VISTA

Assalamu’laikum.

Post kali ini saya ingin berkongsi tentang cara-cara untuk resize dan shrink harddrive windows vista sebelum saya sambung ke bahagian cara-cara install ubuntu bhg-2. Ini kerana tajuk kali ini sangat penting untuk mendapat space yang sepatutnya bagi menyambung dan melancarkan proses install ubuntu ke step yang seterusnya.

CARA RESIZE WINDOWS VISTA PARTITION

Tidak dapat dinafikan, untuk resize windows vista partition tidak semudah yg difikirkan. Jadi, ketika saya mula-mula untuk menginstall ubuntu, saya mengalami masalah yang sama dan menyebabkan saya terpaksa belajar. Sukanya untuk saya berkongsi setiap yang saya alami dengan kawan yang berminat. Saya tidak akan menulis ape yang saya tak tahu, sehingga saya mencuba terlebih dahulu.

Cara-Cara Untuk Menshrinkkan Windows Vista Partition

1.) Disable hibernation

Untuk disable hibernation, buka satu command prompt sebagai administrator dan masukkan key berikut :

powercfg -h off

cmd-hibernate-off

Sebelum tu, pastikan anda membuka command prompt as administrator. Caranya right klik atas command prompt, dan pilih open as administrator. Ada lagi cara-cara yang lain, tapi saya rasa cara ini yang paling mudah.

2.) Disable system restore

Right klik atas My Computer icon dan klik Properties. Klik System Protection tab  dan uncheck drive yang anda mahu untuk disable  hibernation, dan confirm pilihan anda.

systemprotection-restore-off

3.) Disable the pagefile

Caranya, masih lagi pada system properties dialogue,pergi ke adavance TAB dan klik pada Performance button. Pada page advance, ada bahagian virtual memory, pilik change dan pilh No Paging File, seperti gamabr di bawah ini.

pagingfile-disable

4.) Disable the kernel memory dump

Sekali lagi, kembali ke Advanced System Settings dialogue dan pergi ke advanced TAB dan klik setting button pada bahagian Startup and Recovery. Bawah  System Failure, tukar the drop-down menu kepada none.

disable-kernel-memory-dump

5.) Clean Your Disk

Kemudian, run the disk clean up wizard dan pastikan delete all of your previous restore points and hibernation files.

restore-point

6.) Download dan install the 30 hari trial Perfect Disk 10 Profersional

Software ini saya gunakan untuk menyempurnakan proses defragmentation dan dapat siapkan dengan berjaya. Walaupun banyak lagi software lain yang advance untuk proses defragment dan partition tool, tapi saya tidak dapat menrekomenkan sehinggalah saya terlebih dahulu guna. Seperti yang saya bagi sebelum ini, saya hanya akan tulis apa yang saya tahu dan penah cuba. Anda boleh mendonwload perfectdisk 10 di  free trial for the professional version.

7.) Mulakan defragment proses

Pada page perfectdisk 10, pilih partition mana nak di defragment dan run a SMARTPlacement defragmentation. Kemuadian anda boleh mulakan proses defragment by “START” – proses defragment akan memakan sedikit masa, so bersabarla..hehe..

smartplacement-defrag-500x358

8.) Sudah hampir siap

Akhir sekali lakukan consolidate free space defrag. Ini akan melanjutkan maximum free space anda dan seteruskan menyempurnakan proses defragment tadi.

consolidate-free-space

Apabila semua proses tadi telah siap, anda akan dapati result sedikit sebanyak seperti di bawah ini:

finished

9.) Shrink your volume

Sekarang anda sudah pun bersedia untuk proses terakhir, iaitu shrink your volume, so klik “manage” selepas right klik pada icon my computer:

manage1

10.) Manage your harddisk

Pada computer management dialogue, double klik pada “Disk Management” dan right klik pada mana2 disk yang nak dishrinkkan, sebagai contohnya shrink drive C: dan mulakan proses shrinking. Apabila sudah siap, anda akan dapati, unallocated space seperti dibawah ini :

final

Akhirnya semua sudah siap, perlu diingatkan di sini, anda mesti menukar kembali setting yang anda tukar di awal proses tadi. So, selamat berjaya..

CARA-CARA MENGINSTALL UBUNTU -BHG1

CARA-CARA  MENGINSTALL UBUNTU

Cara untuk install ubuntu ke dalam komputer mempunya beberapa cara:how-to-install-ubuntu

1-Install melalui CD – kebiasaan yg digunakan oleh kebanyakan orang.

2-Install melalui wubi

3-Install melaui EXT3 partition

4-Install melalui USB

Sebenarnya cara untuk install ubuntu banyak terdapat dalam internet. Terlalu banyak guide-guide yang sangat berguna dalam internet itu. Jika anda google “ how to install ubuntu”, anda akan dapati apa yang saya maksudkan ini.

Untuk pengguna yang beginner ubuntu atau yg ingin mencuba kelainan yang ada pada ubuntu kerana sifat ingin tahu, disana tidak mempunyai, sumber informasi yangg ringkas atau yang mencari cara-cara untuk install ubuntu utk kali yangg pertama. Satu perkara yang saya perhatikan adalah disana terdapat banyak technical jargon dan kadang-kadang arahan terminal yang tidak terlalu mustahak di dalam kebanyakan forum, tetapi tidak ada simple guide, yang mana bagi saya mugkin menimbulkan hilang mood atau putus asa. Sangat memalukan bila anda mendapati sesungguhnya utk menginstall ini terlalu mudah, senang digunakan n tweaking yg sgt kool. Hehe.

gambor1Melalui pengalaman, saya yang mengenali ubuntu dari zero ini, memang terlalu sukar, tidak ada satu guide pun dalam bahasa melayu yangg mampu utk membawa saya ke arah pemahaman yg asas tentang ubuntu ini. So setelah beberapa lama saya bertungkus lumus untuk memahami, akhirnya saya faham secara asas perjalanan ubuntu ini, kelainan berbanding windows, cara-cara format, menginstall application, dan lain-lain lagi.

Jadi post saya ini adalah sekadar untuk berkongsi pengalaman yg saya lalui dan seturusnya menolong kepada mana-mana indivudu yang ingin tahu, mencuba kelainan yang terdapat di dalam ubuntu. Andai ada otai-otai yang terbaca post ini dan ada kesalahan atau kekurangan diharapkan dapat memberi tunjuk ajar yang membina.

Cara menginstall ubuntu melalui CD/DVD

saya hanya menceritakan apa yang saya lalui. Post kali ini akan membawa anda cara-cara untuk menginstall ubuntu utk pertama kali, atau yang ingin mencuba ubuntu tanpa merosakkan atau membuang (remove) windows yg sedia ada melaui CD atau DVD.

1.) Download ubuntu ISO dari laman web ni http://www.ubuntu.com/getubuntu/download dan save ke dalam komputer anda.

2.) Burn ISO image itu ke dalam CD kosong dengan menggunakan Roxio CD creator ataupun burner yg lain, yg anda biasa guna. Tunggu sehingga siap.

gambar3

3.) Run CD yg sudah di burn itu melalui my computer anda- CD itu semestinya akan bertanya permission utk menjalankan proses seterusnya seperti gambar di bawah ini.
gambar4

4.) Kemudian pilih DEMO AND FULL INSTALLATION dan reboot. Sangat berguna disini utk saya tegaskan bahawa anda akan menginstall ubuntu dalam partition yg berasingan dengan windows( xp / vista / windows 7 ). Ini bermaksud anda memerlukan space yg cukup dalam harddrive komputer anda dan seterusnya memudahkan menginstall ubuntu ini. Kheir Thomas telah mendapati bahawa space yg kurang dari 4giga akan menyebabkan berlaku crash ketika proses installation.

Anda boleh merujuk di sini bagi tujuan resize dan shrink windows vista partition.

bersambung CARA-CARA MENGINSTALL UBUNTU BHG -2…..